Berhijab dan Berkacamata : Tips cara pemakaian Shawl with Sunglass

Tuesday, August 31, 2010 |

Shawls and sunglasses are sophisticated! Sememangnya bertudung dan berhijab merupakan style yang sophisticated dan versatil. Tidak terhad dengan mana-mana gaya, sebagai hijabis kita boleh pakai shawl and shades with almost any style. Fabulous one : the sunglasses style. This look are well complementing with your face shape. And your hijab style. Tak kira samada memakai selendang style shayla (arab), tudung awning, ataupun selendang petak (bawal), sunglasses boleh digayakan dengan penuh stylish asalkan kita tahu bagaimana yang sesuai dengan bentuk muka dan cara hijab kita ^_^

Style anda? Cuba determine mana satu yang sesuai dengan citarasa.... :




Cara dan tips Reikojezze memakai shades with shawls. So i share this with you, i really love this style wherever i go. This is my staple style. Disamping melindungi mata daripada cahaya matahari panas, memakai shades juga boleh menjadi cara segera untuk hijabis nampak stylish, berkeyakinan dan berbeza daripada orang lain.




I wear sunglass with almost my shawls style. Samada bertudung awning, pastikan sisi awning tak nampak kembang. Apabila bertudung bawal petak, pastikan shades tak terkeluar di tepi. Sebab akan menampakkan muka kita tu bulat. Anyhow i love wearing sunglass with shawls. Especially pashmina shayla style. Because of the look is so international. I love arabian chic ^_~




5 Tips penting pemilihan kacamata sesuai bagi gadis berhijab :


1. Pastikan dulu bentuk shawl yang sesuai dengan wajah kita sebelum memilih sunglass. Sebab apabila kita memakai tudung dengan sunglass, bentuk wajah kita akan serta merta berubah.


2. Apabila memakai stail hijab shayla, elakkan pakai kacamata yang terlalu besar. Jika ingin memakai kacamata yang besar (oversize ala2 Paris Hilton), adjust shawl kepada gaya yang longgar, bersesuaian dengan sunglasses, jangan wrap ketat dibahagian muka.


3. Apabila memakai tudung syria ataupun anak tudung syria, jangan pakai kacamata yang terlalu kecil daripada bentuk muka. Sebab kita akan nampak pelik dibahagian kepala : sebab kepala kita akan nampak lagi besar. Tudung syria akan mendifinisikan bentuk muka kta dengan jelas, oleh itu pilih kacamata yang dapat menseimbangkan bentuk muka. Contoh, tulang pipi tinggi, kacamata oversized.


4. Tudung dan hijab berbentuk tigasegi (bawal) sesuai dengan semua jenis kacamata, samada besar atau kecil. Tapi elakkan sunglass yang terlalu kecil sehinggakan kacamata tenggelam di dalam tudung.


5. Akhir sekali pilih sunglasses yang sesuai dengan bentuk muka, apabila pakai, nampak cantik dan rasa selesa. Ada macam2 jenis sunglass, aviator, thick frame dan wired. Selain itu pastikan apabila membuka kacamata, elakkan rambut dari tertarik sama. Bukankah tu menyusahkan kalau nak tolak rambut balik masuk dalam tudung? ^_^

www.reikojezze.blogspot.com

5 y0ur sAys!:

ocuz said...

pashmina klu kna dgn derssing mmg tserlah kcantikan wanita..:D

kelabuputih said...

enjoy bc blog ni...klu girl yg nk ubah pnampilan blh try pashmina ni..nmpk modern tp ttp ekslusif n nmpk keayuan wjh..xcaye? tgk gmba2 ats tu..hihi..

resepi untuk tercinta said...

reiko looks very beautiful in pashmina...

黃愛玲 said...

You have such a lovely blog. =0)

atiefah said...

tpi kn , ble sye pkai tdung , mke sye akan berbntuk sgt TERUK ! sbab sye pkai cermn mte .. tpi kalo tk pkai crmin mata sye tk nmpk ,. hurm , masalah btol lah..

 

Blog Template by YummyLolly.com - Header made with PS brushes by gvalkyrie.deviantart.com
Sponsored by Free Web Space